Karikatür Örnekleri
1 Numaralı Karikatür:

Karikatürün çizeri Sedat Simavi'nin bu karikatürde Kral Konstantin ve Atatürk'ü birlikte çizdiği görülmektedir.Karikatürde hem görsel hem de sözel öğelerin birlikte kullanıldığı görülmüştür.. Günümüz karikatürlerinden farklı olarak karikatürünn sözel kısmında konuşmam balonu olarak tabir edilen tekniğin kullanılmadığı görülmektedir. Zemin olarak pastel bir zemin kullanılmıştır.Mustafa Kemal'in ön planda ve kendinden emin olduğu,Kral Konstantin'in ise korktuğu ve şaşkın olduğu düşünülebilir. Bu karikatürde Yunan Kral'ı Konstantin'in Mustafa Kemal Paşa karşısında düştüğü mağlup durum yansıtılmıştır. Mustafa Kemal Paşa bazen gururlu bir şekilde Konstantin'in konuşmasını dinler bazen elindeki bıçağı Yunan Kral'ının boynuna dayayarak son darbeyi vurmak için beklediği görülmektedir.karikatürlerde çizilen insan figürlerinin normal insan silüeti ile fazla benzerliği aranmaz ,insanın komik yönleri ön plana çıkartılmaya çalışılır. Örneğin; burnu büyük bir insanın burnunun abartılı bir şekilde çizilmesi gibi.Araştırmamızda konu olan karikatürlerin göstergebilimsel analizi yapıldığında ise karikatürlerin resim sanatında daha yakın olduğu görülmüştür.Bu karikatürlerde çizilen insanlar aynı resim sanatında çizildiği gibi doğal insanlara daha çok benzediği söylenebilir.
2 Numaralı Karikatür:

Bu karikatürde yine Kral Konstantin ve Atatürk'ün birlikte çizildiği görülmektedir. Çünkü Milli Mücadele'nin iki tarafı biri galip Türk ordusu ve Mustafa Kemal ,diğer taraf ise mağlup olan Yunan Kralı Konstantin ve Yunan ordusu bulunmaktadır. Karikatürde Kral Kaonstantin'le alay edilerek etek giydirildiği görülmektedir. Kral Konstantin'in Etek giyip Türk bayrağının ucuna takıldığı, Mustafa Kemal Paşa‟nın ise bayraktaki yıldızın üzerinde oturmuş bir şekilde çizilmiştir.Çizilen bu karikatür ordunun ve milletin moralini oldukça yükselttiği ve zafere olan inancı arttırdığı söylenebilir.İşgalin diğer aktörleri İngilizler, İtalyanlar ve Fransızlar'ın da karikatürlerde konu edilmesi ile birlikte, düşman imajı daha çok Yunanistan üzerinden oluşturulmaktadır.Çünkü Anadolu'da ilerleyen ve halka zulmeden Yunan askeridir. Karikatürlerde işbirlikçiler de önemli figürler olarak sürekli kullanılmaktadır. Halka umut vadeden karikatürlerde Milli Mücadele'nin kahramanları olarak sıklıkla ele alınan Mustafa Kemal Paşa'nın yanı sıra diğer paşalara da yer verilmektedir. Milli egemenliğin vücut bulduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi,karikatürlerde daima halkın umudu olarak gösterilmiştir.Mizah basını Milli Mücadele'nin başından itibaren TBMM'nin yanında olmuş ve yaptığı yayınlarla milletin mücadeleye destek vermesinde önemli bir rol oynamıştır (Ölçekçi, 2021).
3 Numaralı Karikatür:

Yan tarafta gördüğünüz Kurtuluş Savaşı karikatüründe Yunan komutanı Papulas ve İsmet Paşa birkaç Türk askeriyle birlikte resmedilmiştir.Karikatürde İsmet Paşa Papulas'ın ensesinde boza pişirmektedir, bunu hem görseldeki kazandan hem de karikatürün alt kısmında bulunan şiirin son mısrasında anlayaniliriz.Birinin ensesinde boza pişirmek :birini çok üzmek, tedirgin etmek.Veya birini bir işi yapması için sürekli sıkıştırmak anlamına gelir.Bu bilgiler ışığında bu karikatürde: Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordularının Yunan ordularını zor durumda bıraktığı ve onları hezimete uğrattığı anlaşılmaktadır.
4 Numaralı Karikatür:

Bu karikatürde Mustafa Kemal Paşa, İsmet Paşa ve Kral Konstantin bir arada bulunmaktadır.Karikatürde Mustafa Kemal Paşa Konstantin'in kafatasını açmış ve kafatasının içine bakmaktadır. İsmet Paşa ona ne aradığı sorduğunda Mustafa Kemal Paşa 'Akıl arıyorum. Bulamıyorum. Dipsiz kile boş ambar.' şeklinde cevap vermektedir burada ima edilen şey Yunanlıların ve komutanlarının Anadolu'ya saldırarak ne kadar düşüncesiz ve işe yaramaz bir hamlede bulunduğudur .Karagöz dergisinde yayımlanan bu karikatürün amacı savaş halinde bulunulan Yunanlılara savaşın anlamsız zaferin ise en başından beri Türklerin olduğunun mesajını vermektir.
5 Numaralı Karikatür:

Yan taraftaki karikatürde Kral Konstantin'i ve zaferi temsil eden, fesinde Osmanlın Türkçesi'yle 'zafer' yazan ,Türklerin geleneksel kıyafetleriyle donatılmış 'Zafer' adlı bir kadın karakter bulunmaktadır. Karikatürde Konstantin Zafer'e gönül vermiş bir konumdadır,resimde de gördüğümüz yüzük ve karikatürün altındaki dizeler bunun bir kanıtıdır.Zafer karakteri ise Konstantin'e sert bir tutumla 'Defol geri!Ben aşığım Ayyıldız'a' şeklinde cevap vermektedir.Çizer Simavi bu karikatürde Yunanlıların ne kadar isteseler de zafere sahip olamayacaklarına ve zaferin ilelebet Türk milletinin olacağına dikkat çekmiştir.
6 Numaralı Karikatür:

Yandaki karikatürde üç Yunan askeri ve iskelete dönmüş olan Yunan komutanı Megalo Idea gözükmektedir.Yunan askerlerinin ikisi ve Megalo Idea Anadolu'dan dönmektedir ve üçüde harap halde görünmektedir.Megalo Idea'nın sadece iskeleti kalmıştır .Askerlerden biri harap olmuş askerlere 'Hayrola nereden böyle?' diye sorar askerler ise 'Anadolu'dan artık geldik.' şeklinde cevap verir.Asker tekrardan 'Bu getirdiğiniz nedir ya?' diye sorduğunda iki harap asker 'Megalo Idea'dan arta kalan!' şeklinde cevap verir.Bu karikatürde çizer Yunanlıların Kurtuluş Savaşı'ndan nasıl harap ve pişman çıktığını, Yunanlıların evlerine götürebilecekleri tek şeyin komutlarının iskeleti olduğunu anlatmak istemiştir.